תיאור ההרצאה
המשפחה הלהט”בית מתמודדת עם שגרת החיים כמו כל משפחה אחרת. יחד עם זאת ישנה ייחודיות מסוימת הקיימת לאורך שלבים בבנייתה של המשפחה. הדבר בא לביטוי כבר בצומת ההחלטה לגבי מבנה המשפחה העתידי ונמשך בשל הפער המבני בין הורה ביולוגי להורה אחר. האתגר של אנשי מקצוע שעובדים עם המשפחה הוא להיות קשוב בו-זמני לפן הנורמטיבי של המשפחה ולהיבטים הייחודיים שלה. מטפל שמתעלם מהייחודיות או שיותר מידי מדגיש אותה עלול להיתפס כמטפל שאינו מבין ואינו מובן.
מהעבודה שלי בשטח ומהעבודה המחקרית האקדמית, הבחנתי בקושי של המטפלים וחברי המשפחה עצמם למצוא את האיזון בין שני הקולות הלכאורה מנוגדים של מסורת וקדמה, ישן וחדש, חריג וייחודי. המתח הזה מועצם אל נוכח קיומם של שלבים התפתחותיים בחיי המשפחה שבכל אחד מהם היא עשויה לגלות רגישות שונה ולבקש מענה שהינו ייחודי לשלב.
ההרצאה הזו נבנתה בקורסים אותם לימדתי במסגרת התואר השני של העבודה הסוציאלית ובמסגרת לימודי חוץ של מתמחים בטיפול המשפחתי. מטרתה היא לזקק את האתגרים הייחודיים של המשפחה הלהט”בית ולהציג אותם במודל עבודה שקל לעשות בו שימוש פרקטי. המודל ממשיג 3 אתגרים מרכזיים והאופן בו הם באים לביטוי בשלבי ההתפתחות של המשפחה הלהט”בית. המודל הנו תולדה של עבודת הדוקטורט שלי בה ביקשתי לבחון את חווית המשפחתיות של המשפחה הלהט”בית (ההומו-לסבית).
מטרת ההרצאה היא לעשות סדר באבחנה שבין המוכר והידוע לבין הייחודי ולבחון את הייחודיות של אתגרי המשפחה והטיפול אל נוכח תחושת הנורמטיביות המתקיימת בעבודה עמה.
למי מתאימה ההרצאה?
מטפלים ומדריכים שפוגשים בעבודה את המשפחה הלהט”בית.
עו”סים לסדרי דין, חוק נוער ומשפחה שמתמודדים עם המשפחה הלהט”בית.
מנהלי תחנות טיפוליות שמבקשים להעמיק בהבנת המודל המוצג.
אנשי מקצוע שמעוניינים להעשיר את הידע שלהם.
סוגיות שיקבלו מענה במהלך ההרצאה
איך אפשר להבין בקלות את מאפייניה הייחודיים של המשפחה הלהט”בית.
מהם 3 האתגרים המעסיקים את המשפחה וכיצד הם מתבטאים בטיפול.
אילו שלבים שונים מאפיינים את התפתחותה ומדוע חשוב לאפיין אותם.
איזה צורך יש למשפחה בכל שלב התפתחותי ומה המענה הנדרש.
הסיפור העומד מאחורי ההרצאה?
כשהתחלתי את הראיונות הראשונים שלי בדוקטורט ניגשתי לאמא לסבית והסברתי לה שאני עורך מחקר בתחום של המשפחה הלהט”בית. אני זוכר שבאותו רגע היא לא הבינה מה אני רוצה ממנה ואמרה לי שיש לה ולבת הזוג שלה התמודדויות כמו כל הורה אחר ונראה לה שלא אמצא משהו מיוחד. כמו כל איש טיפול שנאמר לו משהו שנתפס עבור כמפחית בערך החוויה, חשבתי לעצמי שמדובר בהכחשה שלה את ההתמודדות הכרוכה בניהול משפחה להט”בית. לאחר שקיימתי 53 ראיונות ובדקתי את הרעיונות המרכזיים הבנתי אחרת את מה שהיא אמרה לי. הבנתי שלמעשה ישנם שלבים בהתמודדות של המשפחה עם המשמעות של החוויה והיא מתארת את התחושה של הנורמליות אותה היא מרגישה. במחקר שערכתי בנושא המשפחה הלה”טבית ראיינתי זוגות של גברים וזוגות של נשים שהקימו משפחה. ביקשתי לברר איתם את החוויה של המשפחתיות ולאסוף תמות רעיוניות מרכזיות. גיליתי 3 אתגרי חוויה משמעותיים המעסיקים את חברי המשפחה. במודל שעלה מהמחקר ראיתי שלאורך בניית המשפחה ישנם שלבים שמעסיקים אותה ובהתפתחות תקינה, בכל שלב ישנו מרכיב אחר שהוא דומיננטי בחוויה.