כל מטפל מודע לכך שבמפגש הטיפולי ישנם מצבים רגשיים שגורמים לו לפעול ממקום תגובתי ולא מובחן. למרות זאת, בזמן אמת קשה לזהות את המלכודת אותה טומן התהליך. רמת המובחנות שלנו יורדת וכתוצאה מכך המציאות אותה אנחנו רואים ומבינים אינה משקפת בהכרח את העמדה המקצועית שלנו ועלולה להיצבע בצבעי המצב הרגשי בו אנחנו נמצאים.
במצב הזה אנחנו פונים להדרכה שבכל פעם מחדש ממחישה לנו כמה חמקמקים הם התהליכים הרגשיים. במהלך ההדרכה, הראיה שלנו נעשית צלולה יותר והמציאות מקבלת מחדש מנעד רחב של צבעים.
בצורה פשוטה ובהירה תוך שמירה על עקרונות עבודה ברורים, הקורס הנוכחי מזמן עבורך תהליך הדרכתי שיסייע לך לשהות במורכבות ולהעלות את רמת המובחנות שלך כדי לחזור ולהוביל את הטיפול מתוך תחושה של נינוחות ובטחון. בדרך השיטתית תוכל אף לזהות תהליכים מקבילים ורגישויות עליהן כדאי לעבוד במפגש ההדרכה.
למי מתאים הקורס?
סטודנטים שמבקשים לרכוש מיומנויות רפלקטיביות לבירור תהליכים פנימיים.
מטפלים שמבקשים לרכוש כלים לשחרור תקיעויות ובירור תהליכים מקבילים.
מדריכים שמבקשים מתודה מסודרת לבירור תהליכים אותם עובר המודרך.
מדריכים שמבקשים לרכוש כלים לשחרור תקיעויות בהדרכה.
עם מה תצאו בסיומו של הקורס?
התבוננות רפלקטיבית עשירה יותר.
מיומנויות בבירור תהליכים מקבילים.
כלים לבירור הצורך הסמוי של המטופל או המודרך.
שימוש בתחושות ככלי אבחנתי והתערבותי.
תחושת בטחון ונינוחות גדולים יותר.
סקרנות ותשוקה מחודשת לבוא למטופל ממקום סקרן יותר.
הסיפור שעומד מאחורי הקורס
לאורך השנים בעבודתי עם סטודנטים, מתמחים, מודרכים ואנשי מקצוע שהגיעו להשתלמויות, ראיתי שאחד הדברים המרכזיים בעבודת הליווי וההדרכה מתמקד בבירור של התהליכים המתחוללים מתחת לפני השטח ומבססים ראייה מוטית של התהליך. הבחנתי בכך שישנו תהליך סדור של בירור שבסופו של דבר מוביל לקתרזיס של המטפל ומסייע לו להבין דבר חדש על התהליך ולבוא אליו מוכן יותר. פעמים רבות ראיתי שכאשר זה קורה המטפל מחזיק לבד בתשובה לגבי הדרך בה הטיפול צריך לצעוד.
באחד הימים בהם הרגשתי מיואש מאחד המטופלים שלי, לקחתי חפיסת קלפים והתחלתי לעבוד איתה כפי שאני עובד עם המודרכים. התוצאות היו מפתיעות. ראיתי שכאשר אני שואל עצמי סדרה של שאלות ומייצר עבור התהליך סביבה שהיא מחזיקה, אני מצליח ללכוד את התחושות שיש לי ומצליח להבין בצורה מעמיקה מה יכול להיות שקורה מתחת לפני השטח שגורם לתחושה של תקיעות בתוך הטיפול.
לקחתי את התובנות הללו והעברתי אותם בצורה מסודרת לסטודנטים ולמודרכים כדי שיוכלו לברר בעצמם את התהליך. המדריך הזה נכתב על סמך הצלחתה של העבודה העצמית של המודרכים ומטרתו לסייע לכם להיות משוחררים יותר, נינוחים ובטוחים יותר בין פגישות ההדרכה אותה אתם רוכשים.
שמי תמר, עובדת סוציאלית בסאמיט מזה שמונה שנים בשנה האחרונה פגשתי את אלון במסגרת קורס הדרכת סטודנטים.
הקורס היה משמעותי ומלמד, הלמידה הייתה חווייתית זורמת ומעמיקה.
בעיקר למדתי להתבונן בתהליכים שעוברים המודרכים ביחס אלי, אך גם ביחס לעצמם ולהתפתחותם האישית.
אלון מביא אתו פשטות אותנטיות ויחד עם זאת מקצועיות והכלה בגובה העיניים.
שמי משה גמינר, מטפל רגשי, עו”ס קליני M.A תואר שני מאוניברסיטת חיפה.
עו”ס משפחות במחלקת הרווחה בעיריית אלעד וקשר, מדריך קבוצתי, ומרכז קדם לימודי שדה וסיורים במכללת מבח”ר.
פגשתי את אלון אורן כמרצה בלימודי תואר שני במכללת מבח”ר ובהמשך במסגרת קורס להדרכת סטודנטים במכללת אשקלון.
מאלון למדתי את המושג הכי חשוב בטיפול: מושג ה”השתהות”. מטפל, במיוחד בתחילת דרכו רוצה להגיע כמה שיותר מהר להישגים, מחפש את ההרגשה של ההצלחה. בדורנו, דור האנסטנט רגילים לקבל משוב מיידי, לקצור הצלחות במהירות. אלון חזר והדגיש ובעצם ממש הנחיל בתוכי את ההבנה שבטיפול, הדבר לא כך. כדי שטיפול יצליח ויהיה אפקטיבי יש להשתהות עם המטופל, להגיע לטיפול כדף חלק, ללא דעות קדומות, להקשיב למטופל ולהזדהות עמו עד כדי הגעה למצב שהמטפל חש בעצמו את הרגשותיו ורצונותיו של המטופל.
רק כשמגיעים למצב כזה אפשר לעזור ולהצליח בטיפול.
אלון הנחה אותנו כקבוצה, בתחילה היה לנו קשה להבין ולבצע את התהליך של ההשתהות בטיפול. השתהות בטיפול הינו תהליך רגשי קשה מאד למטפל, המצריך יכולות הכלה וסבלנות. אלון התקדם אתנו צעד אחר צעד בסבלנות ובהכלה עד אשר הרגשנו שאנו מוכנים נפשית ויודעים כיצד להשתהות עם המטופל, כיצד להרגיש ולהכיל אותו. התובנות הללו וההתנסות המעשית בהדרכתו של אלון מלוות אותי עד היום ומהוות אבני דרך בכל טיפול.
פגשתי את אלון השנה במסגרת קורס הכשרת מדריכים במכללת אשקלון.
הדבר המשמעותי שקיבלתי מההכשרה זאת הוא להכיר ביכולות שלי כמדריך ולשכלל אותן.
אלון כמנחה בקורס היווה עבורי אבן שואבת ברמה המקצועית ועשה זאת בחן, הומור ובמקצועיות רבה.
אני חושב שהדרך שבה הנחה את הקורס לימדה אותי המון על עצמי כאבא.
כמו כן אפשרה לי לקחת ולהפנים כלים אופרטיביים להמשך הדרך המקצועית כעוס.