שימוש במטפורת המשפחה לשם בניית עוגן להדרכה
זמן קריאה: 12:00 דקות

הכניסה לתפקיד של המדריך עשויה לטרוף מחדש קלפים ולערער יסודות שכבר הונחו ועליהן נשען האני מאמין האישי-מקצועי שלו כמטפל. מדובר במעבר שכרוך בנסיגה רגשית ובצמצום מחשבתי במסגרתו איש המקצוע “שוכח” לכאורה את כל הידע העומד ברשותו והאופן בו ניתן להישען על כלים אותם הוא רכש במהלך השנים. אחד הדברים ששמתי לב שמסייעים למדריך לפרוץ את תקרת הזכוכית הוא שימוש במטפורה של הורה-ילד. המאמר ימחיש איך מטפורה זו משמשת כעוגן עליו המדריך נשען בביסוס האני מאמין האישי מקצועי.

מה בין יחסי מדריך-מודרך ליחסי הורה-ילד?

 מקובל לעשות בטיפול הקבלה בין יחסי הורה-ילד לבין יחסי מטפל-מטופל. הקבלה זו מארגנת את ההבנה לגבי מערך היחסים המתקיים בין המטפל למטופל ומהווה עוגן המשמש את המטפל כאשר הוא מבקש להבין את תפקידו בטיפול. כך, המטפל מבין שתפקידו הוא לספק סביבה מחזיקה עבור המטופל-ילד, הוא חותר לאפשר למטופל-ילד מרחב פוטנציאלי של התפתחות, שואף להכיל אותו ולהבין באמצעות תהליכים רגשיים שקורים בין הורה לילד כיצד מרגיש המטופל ולמה הוא זקוק.

 אחד הדברים שהבחנתי בהם עם תחילת תהליך ההדרכה הוא שהמדריך עשוי להיות בנסיגה רגשית שמשכיחה ממנו את הניסיון העשיר שיש לו מתחום הטיפול וגורמת לו לחזור ולשאול שאלות שהוא היה עסוק בהם בעבר בעת בניית האני מאמין האישי-מקצועי שלו כמטפל. לרגעים הוא חוזר אחורה במנהרת הזמן. עשוי להרגיש חוסר ביטחון, שואל עצמו מה יש לו לתת למודרך, האם הוא יצליח כמדריך, כיצד הוא יתמודד עם סוגיות אותן הוא יפגוש לראשונה וכו’. 

 במטפורה של הורות ומשפחה ניתן לראות במעבר ממטפל למדריך כמו מעבר להורות שמלא בכמיהה ותשוקה אך גם מציף לקראת הלידה חרדות אפשריות בנוגע לטיב ההורות, מזג הילד, החיבור שיהיה לו עם הילד, מידת הטוטליות שההורות תחייב ומידת החופש שתישאר בידיו. המדריך מקבל על עצמו לגדל איש מקצוע וללוות אותו בצעדיו המקצועיים, בהקניית ערכים וברכישת עוגנים שישמשו אותו בדרכו המקצועית. בשונה מהמעבר להורות, לא מדובר פה בילד ראשון, מאחר והוא כבר “הורה” קודם ל”ילד”-מטופל. מהניסיון שלי בהדרכה והכשרה של מדריכים למדתי כי אחד מאתגרי ההדרכה הראשוניים הוא לסייע למדריך לזהות כיצד הוא רותם את כל הידע אותו צבר כמטפל מ”ההורות” ל”ילד”-מטופל לטובת ההורות ל”ילד” החדש, ה”ילד”-מודרך.

האני מאמין אישי-מקצועי של המטפל נשען על תפיסתו המקצועית, האישיות שלו וניסיון החיים האישי והמקצועי המצטבר עם השנים. המעבר להדרכה כרוך בטריפת קלפים מחודשת ודורש בירור לגבי האופן בו הוא יעשה שימוש בתפיסה המקצועית וכיצד הוא יביא לביטוי את עצמו בצורה המלאה ביותר תוך התחשבות בצרכי ה”ילד”-מודרך. למעשה המדריך נדרש למלאכת פירוק והרכבה של הידע והניסיון המצטבר שרכש עם השנים והתאמתו להדרכה. הוא מברר את משימות ההדרכה ומטרותיה ומנסה להבין מה נדרש ממנו להביא לביטוי בתוך ההדרכה, כיצד עליו להתמקם, מה להדגיש וכיצד לגדל איש מקצוע אחר באופן שייתן מענה הולם לצרכיו ההתפתחותיים של ה”ילד”-מודרך.

מהניסיון שלי בעבודה עם מדרכים בתחילת דרכם המקצועית, ראיתי שהם עסוקים בשאלות רבות הקשורות לטיב ההורות שלהם לילד החדש ובשלב מסוים הם מתחילים לשאול עצמם מה ההבדל בין הצרכים ההתפתחותיים של ה”ילד”-מטופל לבין צרכיו של ה”ילד”-מודרך. המדריכים עוסקים בבירור קו הגבול העובר בין הדרכה לטיפול ובאיזה אופן הם רותמים את הידע שלהם מהטיפול לטובת ההדרכה. הבחנתי בכך ששנת ההדרכה הראשונה מציפה חששות ישנים לגבי המסוגלות שלהם להכשרת ה”ילד”-מודרך, מה נכנס מהתפיסה העצמית והמקצועית לתוך ההדרכה, מה נשאר בחוץ, מה דומה ומה שונה, מה מתחדש, משנה צורה. מסיבה זו ניתן לשער שאני מאמין של המדריך נבנה גם דרך פירוק והרכבה של כל מה שהוא מבין על עצמו כאיש מקצוע באופן שיוכל לגלם בתוכו גם את מרכיב ההדרכה בתפיסה העצמית המקצועית.

מה שמסייע למדריכים לעסוק במלאכה זו ממקום של נינוח ובטוח יותר הוא ההבנה כי המעבר להורות לילד-מודרך הוא שונה ממעבר להורות לילד ראשון מאחר ואיש המקצוע הוא כבר הורה ל”ילד”-מטופל. השינוי המטפורי מהתבוננות על מעבר להורות לילד הראשון להתבוננות על הצטרפותו של ילד נוסף למשפחה מסייע למדריך להישען במהירות על הידע המצטבר אותו הוא רכש בהורותו. ניתן לראות בלידת הילד-מודרך כמעבר להורות לילד נוסף ייחודי הדורש דרישות דומות ושונות מ”הורותו” של המדריך למטופלים שלו. המדריך נדרש להבין דמיון ושוני בין ילד שהוא מטופל לבין ילד שהוא מודרך, במה דומה ושונה ההורות שלו עבור כל אחד מהם.

ביצירת המובחנות בין הובלת התהליכים עם המטופל, לבין הובלת התהליכים עם המודרך, ניתן לזהות שני קצוות שההמצאות בהם אינה טובה עבור המדריכים: בקצה האחד, ניצבת הכחשה מוחלטת לכך שקיימים הבדלים בין ה”ילדים” השונים: הילד-מטופל והילד-מודרך. בקצה השני נמצא ההורה-מדריך שתופס את הילד-מודרך כילד שונה ובעל צרכים אחרים לגמרי מהילד-מטופל. מי שנמצא בקצה זה מתכחש ליכולתו לעשות שימוש בפונקציות רבות אותן הוא יכול להשאיל מהורותו לילד-מטופל.

מה בין “ילד”-מטופל ל”ילד”-מודרך?

באחד המפגשים של קבוצת המדריכים שנרשמו לקורס הכשרת מדריכים בעבודה סוציאלית, התקיים השיח הבא בין המדריכים:

גילית: אני שואלת את עצמי מה יש לי להעביר לסטודנטים. פתאום אני מתבקשת להעביר את הידע המקצועי שיש לי למודרך ומפחיד אותי שאין לי כל כך מה לתת. התיאוריות קצת רחוקות ממני ומלחיץ אותי מה הם יחשבו עליי ומה אני יכולה לתת להם כשאני מדריכה מתחילה.

דרור: אני לא עסוק בכלל בשאלה הזו. מה זאת אומרת? טיפול והדרכה הם בדיוק אותו הדבר. גם בטיפול אני נדרש להעביר ידע וגם בהדרכה. כמו בטיפול כך גם בהדרכה אני מסייע לסטודנטים להבין מה מפריע להם ושואל שאלות על החיים האישיים שלהם. הכל אותו הדבר.

משה:  (לדרור) נראה לי שאתה בהכחשה מלאה של האתגר. אני מציע לך להתחיל לבדוק עם עצמך מה בכל זאת שונה. הרי זה לא בדיוק אותו הדבר. עם המטופל אני רגיל לפתוח נושאים שהוא מביא. אני לא צריך ללמד אותו וגם אין לי על הראש את המשימות שמטילים עלי מהמכללה. אני לא בא חופשי ואני כל הזמן צריך לשים בראש את זה שאני צריך להעביר להם ידע, להיות אחראי על מה שהם עושים עם המטופל ולחשוב כל הזמן גם עליו. אני מוצא שאני שואל את עצמי מי יותר חשוב. המטופל או המודרך. אני מרגיש שהאחריות שלי היא קודם כל כלפי המטופל.

רפי: זה בדיוק אותו הדבר כמו הדרכות הורים. זה בדיוק אותו הדבר!

רננה: משה, זה שונה לגמרי. עם ההורים ברור לכולם שהתכנסנו למען הילד שלהם. זה נכון שלפעמים הם כועסים עליי ומרגישים שאני מאשימה אותם, אבל אני מרגישה ששמה זה ברור ומובן יותר לנו ולהם. אתה בטח לא רוצה להגיד לי שהדרכת סטודנטים היא כמו הדרכת הורים. זה הרי מגוחך!  אני שונאת שעושים את ההשוואה הזו בין הורות לטיפול. זה מרגיש לי נוראי ומפחית מהערך של ההורות.

השיח שהתנהל בקבוצת המדריכים ממחיש מחד את הצורך להיאחז במוכר. בה בעת עולה ממנו הקושי לדלות מהמוכר את הרלוונטי כך שהמדריך מתקשה לנוע בחופשיות בין המוכר לחדש והוא נע בתנודות בין שני הקצוות הללו.

בשיח המטפורי אותו אני מקיים עם המדריכים, נראה כי מטפורת המשפחה, על אף ההתנגדות שהיא עשויה לעיתים לעורר, עשויה לארגן את התפקיד, דרך חיפוש הדמיון והשוני בין הורות לילד לבין הורות למטופל או למודרך.

אחת התובנות המשמעותיות שנרכשות בתהליך ההכשרה, הינה ש”ילד”-מודרך, ככל הילדים, זקוק למישהו שיכוון אותו, ייתן לו תוקף לחוויה, יגרום לו להרגיש שמישהו רואה אותו, מעצים אותו, נותן לו כתף וגם מציב לו גבול שומר בעת הצורך. מדובר בצורך בסיסי-אוניברסלי לו זקוק כל ילד ובכלל זה “ילד”-מודרך ללא קשר לגילו ההתפתחותי, הניסיון אותו הוא מביא מהבית, מחייו, עבודות אחרות בהן הוא עבד או עובד. כל אחד, בין אם מדובר בסטודנט שנה א או הסבה שנה ב’, זקוק לכך.

מטפורת המשפחה מרחיבה את האפשרויות בכך שמכניסה תחת קורת גג אחת את כל ה”ילדים” הקיימים במשפחתו של המדריך. בכך, המעבר להורות ל”ילד”-מודרך מתחיל ממקום אחר המאפשר להישען על אלמנטים מההורות הקיימים מול שאר ה”ילדים” ולקיים השוואה לא רק על בסיס השוני הקיים בין הדרכה לטיפול אלא גם על בסיס הייחודיות של ה”ילד”-מודרך והייחודיות המאפיינת את גידולו.

לאורך הזמן ראיתי שמה שמסייע לארגן את ההבנה לגבי התפקיד של המדריך הוא החזרה אחורה לתובנות משמעותיות שנרכשו בהדרכות הורים אותם נתן המדריך. באחת הקבוצות של ההכשרה אותן קיימתי, העלתה אחת המדריכות את הקושי שהיה לה בתהליך ההדרכה עם סטודנטית שאתגרה כל הזמן את גבולות הסטינג. אחת התובנות המשמעותיות אותן העלתה המדריכה הייתה קשורה בכך שהיא לא נערכה לכך ש”ילד”-מודרך הוא ילד ככל הילדים שעשויים לאתגר את הגבולות, לגלות חוסר מוטיבציה ולהתנגד לתהליך. ההבחנה הדיכוטומית אותה היא עשתה בין סוג ההורות לילד-מודרך לעומת ילד-מטופל, גרמה לכך שהיא התקשתה להיעזר בכל התובנות שיש לה מהטיפול ולטפל בהתנגדות לתהליך מתוך הידע האינסופי אותו היא צברה ב”הורותה” ל”ילדים” המטופלים.

מדריכה אחרת אמרה לי שלקח לה הרבה זמן לאתר את ההקבלות הקיימות בין הדרכת מטפלים להדרכת הורים ולהישען בהדרכה על הידע אותו היא צברה בהדרכות ההורים: “כשהתחלתי להדריך שאלתי את עצמי כל הזמן איך אני מצליחה להיות נאמנה למטופל (בו מטפל הסטודנט) מבלי לפגוע בסטודנט. התקשיתי לתת מענה בו-זמני למודרך ולמטופל שלו. אני זוכרת גם שכשהתחלתי להדריך את הסטודנט גם היה לי קשה להבין את ההבדל בין טיפול לבין הדרכה”.

הורה שמגיע להדרכת הורים זקוק למישהו שיבין אותו. הוא זקוק פעמים רבות למילה טובה, התפעלות מההורות שלו, וכמובן גם להצבת גבול שומר. בה בעת הדרכת הורים דורשת ממנו על טובת הילד שלו. גם כאשר הוא מרגיש פגוע וגם כאשר הוא מרגיש שהילד שלו אינו מעריך את ההשקעה שלו בו. במשך הזמן הוא מתחיל להתמקד בשאלות הקשורות בטובת הילד שלו. ניתן לראות כי לצד הצורך הבסיסי האוניברסלי שיש להורה לקבל תהליך בו הוא ירגיש מובן, מרחפת כל הזמן שאלת טובתו של הילד.

איש המקצוע מבין כי המנדט לתהליך הליווי של ההורה קשור בטובת הילד שנמצא שם בבית ולא מגיע לפגישה עצמה. כמו בטיפול, כך גם בהדרכה הוא נדרש ליצור מרחב פוטנציאלי להתפתחות, במסגרתו ההורה מצליח לחבור לחלקים אותנטיים הקיימים בתוכו. בשונה מהטיפול הוא נדרש כל הזמן לרתום את ההבנה ההתפתחותית של ההורה לטובת הבנת הילד ומה שנדרש ממנו לספק לו בהורותו.

איש המקצוע המלווה הורה שהופנה אליו בשל מסוכנות בה נמצאים ילדיו של הפונה, חייב לבחון כל הזמן מה קורה במציאות הממשית. גם אם הוא מנסה להיות שקוע בתוך חדרו ביחד עם הפונה ומפליג למחוזות אחרים, תתדפק מציאות זו על דלתו דרך אנשי מקצוע אחרים שמבקשים לברר מה קורה עם הפונה. אנשי מקצוע אלה עשויים לדרוש מאיש המקצוע להפיק דוחות, לתת חוות דעת על מידת ההתקדמות, היכולת של ההורה להיות פרטנר בתהליך ההדרכה ופעולות נוספות שמכניסות גורם לחץ נוסף. גם המנהל של איש המקצוע עשוי להוות גורם לחץ שכן הוא נתון ללחצים חיצוניים ומנסה כל הזמן לדרוש התקדמות.

בתהליך יצירת המובחנות כמדריך, הוא נדרש ללטש את הקיים, לעבור על כל פינה בעבודה אותה הוא עושה ולראות מה דומה ומה שונה, מה הוא לוקח מהמוכר ומה הוא משאיר בחוץ כדבר שמסמן מבחינתו את השוני בין התהליכים. כך, לגבי הדרכת ההורים הוא יסמן לעצמו מה בכל זאת שונה בין הובלת הסטודנט לבין הובלת ההורה. עולה הטענה כי בכך הוא גם יוצר הבחנה בין משמעות התהליכים אותם הוא מוביל לבין התכנים המאפיינים אותם. בצורה זו הוא יכול לקחת תהליכים מוכרים כדוגמת הדרכת הורים ולעשות בהם שימוש מושכל באינטגרציה עם תכני ההדרכה.

ניתן לראות כי העלאת רמת המובחנות של המדריך ביחס ל”הורותו” ל”ילד”-מודרך, עוברת דרך בירור עמוק של האני מאמין האישי-מקצועי שלו כעובד סוציאלי המלווה “ילדים”-פונים נוספים. האני מאמין האישי-מקצועי של המדריך מלוטש דרך חזרה אחורה לבירור תהליך גיבוש האני מאמין מקצועי שלו כמטפל.

בהורות ל”ילד”-מודרך הוא נדרש לסייע לו לרכוש את ההבנה לגבי משמעות המקצוע וערכיו.

ככל שהמדריך מבין את מאפייניו של ה”ילד”-מודרך, הדרך אליה הוא חותר עמו ומטרותיה, כך חלה התייצבות בחוויה, הוא מגיע בשפע רב יותר מתוך מלאות ושלמות ופניות לחוויית הדרכה משמעותית.

סיכום: הכניסה לתפקיד חדש גורמת לנסיגה רגשית שמשמיטה את האפשרות להיאחז בידע המצטבר הקיים. עקרון הרציפות מנחה את המדריך המלווה אנשי מקצוע בכניסה לתפקידם החדש לתת הכרה לשפע הנובע מניסיון החיים העשיר של המודרך. בין אם מדובר בניסיון חיים אישי או מקצועי, הרי שמדובר בשפע שחשוב לרתום אותו במטרה לייצר עוגנים פנימיים הנדרשים לביסוס האני מאמין האישי מקצועי של כל מודרך (בין אם מדובר במטפל או במדריך שמבקש הדרכה על הדרכה).

עשיתי בכתיבת מאמר זה שימוש בשני מונחי מפתח שמסייעים למדריך לארגן את תהליך הלמידה. עקרון הרציפות שמבסס את ההבנה בצורך לעשות שימוש בידע הקודם, לצד מובחנות העצמי שמסייעת למדריך לחתור לבירור ההבדלים בין הידע הישן לחדש והכנסתם בצורה אינטגרטיבית לתפקיד החדש.

שימוש במטפורות מסייע לאיש המקצוע לארגן את ההבנה ממה שנדרש ממנו בתהליך, אך לא פחות מכך המטפורות מסייעות לו לשאוב ידע מתהליכים אחרים לטובת העברת הידע לתחום החדש ובכך מאפשר לו לגשר על פערים ולסגור את הואקום שנוצר כתוצאה מהמחשבה המוטעית שהידע הישן עשוי לחבל ברכישת הידע החדש.

ניתן לזהות תהליכים מקבילים בין תהליך ההכשרה של המטפל לבין ההכשרה אותה עובר המודרך. הכלים שנכתבו עבור המדריך יכולים לשמש גם את המודרך, אך חשוב מאוד שתהליך הבירור יעשה תוך ליווי של מדריך שמסייע לאיש המקצוע לבחון את התהליכים בצורה מסודרת וללקט מניסיון החיים אלמנטים שעוברים עיבוד מחודש בדרכם לתפקיד החדש.

  • מראה מקום / הערת שוליים לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית סחטיר בלובק.

פוסטים נוספים מקטגוריה זו

אשמח לפגוש ולהכיר אותך באחת מתוכניות הדגל שלי
להעמקה על שיטת העבודה שלי – לחצו כאן

0 תגובות

שלח תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Pin It on Pinterest

Share This

שתפו אותי :)

אהבתם?, שתפו את הפוסט עם חבריכם.

דילוג לתוכן